Nakon više od pet godina, kada je prvi put pokrenetu inicijativa da se u Kragujevcu izgradi legat najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, Kragujevčani su dočekali tek ove godine. Temelji legata, koji će se nalaziti u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta, su postavljeni, a radovi bi trebalo da budu okončani u avgustu 2017. godine

Sredstva za izgranju legata obezbedili su grad Kragujevac i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Inače, akademik Nikola Koka Janković je u martu 2012. godine, u želji da ostavi spomen svom rodnom gradu, poklonio svoja vajarska dela, umetničke i druge predmete iz svoje zbirke Univerzitetu u Kragujevcu i gradu Kragujevcu, pod uslovom da se za ove namene izgradi poseban objekat u kampusu Univerziteta.

Idejni projekat, po želji darodavca, uradio je arhitekta Zoran Gagić.

Zdanje bi karakterisao kontrapunkt zatvorene kamene fasade i staklenog kubusa. U prostoru od 400 kvadratnih metara bila bi postavljena dela akademika Jankovića, a pod zemljom je planiran i depo od 70 kvadratnih metara. U sklopu galerije predviđeno je i 150 kvadrata za istureni Naučni centar SANU. Time bi se ispunila dugogodišnja želja drugog velikog Kragujevčanina, akademika Srejovića.

Radove izvodi OBI d.o.o iz Kragujevca, koji je izabran kao najpovoljniji izvođač javnom nabavkom koju je sprovelo Ministarstvo privrede.