Jedinstvene 3D karikature koje izađuje Kragujevčanin Milivoje Obrenović Lija do sada su krasile domove poznatih ličnosti širom sveta, poput Vlade Veličkovića, Gorana Bregovića, Emira Kusturice... Od nedelje, 12. maja one imaju svoju kuću i u rodnom gradu.

Nakadašnja ambulanta u sklopu Zavoda za ispitivanje oružja i municije pretvorena je u prvu kuću karikature u Srbiji. Milivoje Obrenović Lija dobio je prostor za rad i izložbeni prostor u kome, kaže, namerava da organizuje i izložbe radova drugih kolega karikaturista, ali i večeri aforističara, satiričirara.

Milivoja Obrenović godinama je radio u „Zastavi”. Bio je tehnički urednik i fotoreporter Zastavinog lista. Kragujevčanima je, pored toga, godinama bio poznat kao karikaturista – crtač, a onda je odlučio da spoji vajarstvo i karikaturu. 

Od plastične mase koja je rađena za vojnu industriju pre tačni 23 godine Lija je napravio prvu 3D karikaturu. U šali kaže da je njegov izum „eksplozivan” jer se i pravi od plastičnog ekspoloziva.

- U pitanju je masa rađena za potrebe vojne industrije, koju je izumeo jedan srpski tehnolog. Meni se materijal učinio interesantnim, jer je pogodan za vajanje, a nakon termičke obrade ostaje trajno čvrst, objašnjava naš sagovornik.

Samo četri godine nakon prve 3D karikature koju je napravio, Lija je Skupštini grada Kragujevca imao prvu samostalnu izložbu na kojoj je prikazano 13 njegovih radova.

Izradio je od tada 3D karikature mnogih poznatih ličnosti popout Merilin Monro, Rolingstonsa, Santane, Novaka Đokovića, umetnika, državnika, TV lica...

- Figure radim na osnovu fotografija. Ako je fotografija dobra lako „skinem” lik. Trudim se da istaknem karakteristične crte, ali i neku pozitivnu osobinu po kojoj je data ličnost prepoznatljiva, objavšnjava Obrenović.

Njegove 3D karikature nalaze se u domovima mnogih poznatih ličnosti. Priredio je više samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je sedam međunarodnih nagrada, kao i Prve nagrade udruženja književnika Srbije za drugačije satirično izražavanje „Radoje Domanović”.

Kragujevčani će Obrenovićev izložbeni salon moći da posećuju svakoga dana. Prva „prava“ izložba biće priređena za Noć muzeja, 18. maja, kada će posetioci moći da vide i neke nove radove iz Lijine kuhinje.