U Knjaževsko-srpskom teatru, u petak, 21. januara, na repertoaru je monodrama „Lola Montez”, u izvođenju Nevene Kočović. Predstava počinje u 20 sati.

Monodrama „Lola Montez֊ svoju inspiraciju nalazi u romanu Miloša Crnjanskog „Kap španske krvi”, u kome je centralni lik Lola Montez, plesačica i kurtizana koja je živela u prvoj polovini 19. veka. U ovoj predstavi ona je uzeta kao sredstvo kojim se progovara o principu ženske slobode, seksualnosti, poziciji žene u umetnosti, politici i drugim aspektima života. Lola je simbol, ne samo same žene, njene gladi za vladanjem, posedovanjem i pokoravanjem, već simbol jednog vremena, simbol liberalizma u doba apsolutnog konzervativizma. Ona je pokret predstavljen kroz ženu. Ona predstavlja organsku, neraskidivu vezu između erosa i smrti, talas slobode koji ne posustaje pred autoritetom i teži ka oslobođenju duha, tela i uma.

Režiji monodrame potpisuje Đorđe Nešović, dramaturgiju Slobodan Obradović, scenografija Maja Ivanović, kostim Lara Bunčić, koreografiju Vera Obradović, a originalnu muziku Aca Pejčić.