Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”, 20. po redu, ove godine održava se od 7. do 11. maja. Ove godine, u takmičaskom delu učestvuje čak 10 pozorišta iz Grčke, Bugarske, Kine, Hrvatske, Slovenije, Češke, Poljske Izraela i Srbije.

Kako je najavljeno, pripremljen je i bogat prateći program.

Festival će svečano biti otvoren u ponedlejak, u 19 časova u kragujevačkom Pozorištu za decu, a nakon toga od 20 časova, na platou ispred Skupštine grada, u okviri svečanog otvaranja biće izvedena predstava „Maks Metalik”. Naime, glumci pozorišta „Pinokio” iz Beograda, animiraće lutku od metala visoku 5 metara.

Prva predstava u takmičarskom delu na repertaru je u utorak, 8. maja, u dva termina od 10 i 12 sati, u Pozorištu za decu. Reč je o komadu „Noćno putovanja” teatra iz Izraela.

U terminu od 16 i 18 sati, kragujevački mališani moći će da pogledaju komad „Mala knjiga”, teatra „Baj”, iz Varšave.

Festival je isključivo lutkarski i takmičarskog je karaktera. Međunarodni stručni žiri, na osnovu umetničkih rezultata, dodeliće statuetu „Zlatna iskra”, Grand prix za najbolju predstavu, Dok će plakete „Zlatna iskra” biti dodeljene za najbolju režiju, dramski tekst, scenografiju, dizajn lutaka, originalnu muziku i kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.