Miloš Milosavljević, profesor informatike iz Kragujevca, jedan je od pobednika konkursa „Živi svoju ideju“. Konkurs je u maju raspisala kompanija SBB sa ciljem da finansijski podrži razvoj novih, lokalnih ideja, a bio je namenjen građanima, neformalnim grupama i pravnim licima koji imaju dobre ideje.

Njegova ideja izabrana je na konkursu na koji je pristiglo 580 prijava iz cele Srbije. Uspešno je prošao sve selekcione krugove, te će od sada moći da računa na podršku Fondacije SBB u realizaciji svoje zamisli.

Da osmisli program radionica u okviru kojih će osnovci imati priliku da se upoznaju sa osnovama programiranja, Milošu je svakako pomoglo zavidno iskustvo u radu sa decom. Ne samo da godinama radi kao profesor informatike u osnovnim školama „Radoje Domanović” i „Stanislav Sremčević”, već se i rado odaziva pozivima da kao gostujući predavač drži radionice u drugim gradovima.

- Činjenica je da nešto slično već radim sa učenicima u okviru priprema za takmičenja. Trudio sam se da osmislim program koji će deci biti zanimljiv, ali i naučiti ih nečemu korisnom. Stečeno znanje bi im pomoglo pri odabiru srednje škole i verovatno bi predstavljalo njihov prvi korak u svet programiranja, kaže Miloš Milosavljević.

Radionica obuhvata grafičko programiranje u programu Scratch (u kojem bi se pravile animacije, igrice, programi), ali i programiranje robota kao i Arduino kontrolera i Raspberry Pi računara uz upotrebu raznih senzora, motora, dioda...

Deca će, takođe, imati priliku da, kroz zabavu, ovladaju programerskim načinom razmišljanja i osnovnim znanjem iz oblasti informatike, elektronike, robotike i mehatronike.

- Cilj je takođe i upoznati najmlađe da računari ne služe samo za igranje i društvene mreže, već se mogu koristiti i za mnoge kreativne i podjednako zanimljive aktivnosti, objašnjava naš sagovornik.

Program će se odvijati u kabinetu Osnovne škole „Radoje Domanović”, ali će konkurs biti otvoren za sve učenike iz grada. Ideja je da se sa decom radi u malim grupama od 10 do 15 polaznika. Naravno, učešće će biti besplatno, a prijavljivanje za radionice počeće u septembru.

I Prva gimnazija među najboljima

Među najuspešnijima na konkursu SBB je i tim Prve kragujevačke gimazije. Zahvaljujući njihovoj ideji najbolji eksponati sa festivala nauke „Daj(t)e se na znanje!”, biće najpre izloženi u prostorijama škole. Od prikupljenih eksponata zatim će biti napravljena zbirka radova za Naučni park čiju realizaciju planiraju u dvorišnom prostoru škole.

Namera je da u tom prostoru, u opuštenoj atmosferi, sa prikladnim modelima naučnih eksprimenata i dostignuća, promovišu značaj nauke i omoguće učenicima da u prirodnom ambijentu spoje zabavu i učenje.