Nakon dve godine pauze, mladi glumac Bogdan Milojević ponovo će pred kragujevačkom publikom izvesti monodramu „Led”, po tekstu Radoša Bajića. Režiju potpisuje Aleksandar Milojević, a monodrama je na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra, u ponedeljak, 25. septembra, od 20 sati.

U ovoj priči, oslonjenoj na temeljne vrednosti srpskog naroda, na tradiciju i baštinu, opisana je sudbina jedne seoske porodice i glavnog junaka Milivoja, mladog čoveka i silom prilika domaćina kuće, kome za vreme žetve grad, to jest led, ubija letinu.

U prvom planu je snažna dramska poruka i poetska metafora koja oslikava odnos čoveka i prirode, koja daje, ali i uzima. Drama svojom osnovnom porukom afirmiše poetiku i tragiku srpskog sela - žilavost, postojanost, snagu i istorijski kontinuitet borbe za opstanak srpskog seljaka.

Bogdan Milojević rođen je u Kragujevcu, a njegovi glumački počeci vezani su za Dom omladine kod Slaje. Upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Prištini, klasa profesora Milana Plećaša, generacija 2010. godine. Diplomirao je ulogom doktora Vase Vidića u komadu Koste Trifkovića „Ljubavno pismo”.

Igrao je u seriji „Ravna gora” (uloga četnika Miluna) i učestvovao u pank operi „Dom za vešanje” Emira Kusturice.

Za izvođenje monodrame „Led” imao je više razloga.

- Osnovni motiv da odigram ovaj tekst je taj što monodrama „Led” nikada nije profesionalno izvedena od strane drugog glumca sem njenog autora Radoša Bajića. Drugi je što sam želeo da vratim srpskog seljaka na aktuelnu pozorišnu scenu jer je dramatika srpskog sela odavno izgubila mesto u repertoarima naših pozorišnih kuća. Srpski seljak je potpuno zaboravljen u pozorištu, a po meni to nije smelo da se desi, kaže Milojević.

Karte za ovu monodramu mogu se kupiti na biletarnici Teatra, po ceni od 200 dinara.