U kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana“, u četvrtak, 4. juna, u 20 sati, biće otvorena izložbe: „Zbirka međunarodnog bijenala umetnosti minijature“ . Reč je o izložbi koju čine izabrani radovi iz zbirke povodom 30. godina Bijenala (1989 – 2019).

Izložba je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom, Gornji Milanovac.

Međunarodni bijenale umetnosti minijature je jedinstvena svetska manifestacija umetnosti malog formata. Ove godine, u Gornjem Milanovcu biće održana 15. jubilarna izložba, a u decembru 2019. navršilo se 30 godina od osnivanja gornjomilanovačkog Bijenala. Na četrnaest dosadašnjih izložbi učestvovalo je preko 8.000 umetničkih stvaralaca, sa oko 12.000 radova. Broj učesnika na konkursu je znatno veći.

Zbirku bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali, ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u vlasništvu Bijenala.

Zbirka trenutno broji preko 1.500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva i sa svakom novom izložbom sve više se uvećava.