U Zavičajnom muzeju u Jagodini u četvrtak, 12. aprila, u 18 časova, biće organizovana promocija knjige „Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima”, autora dr Milorada Stojića.

Ovo delo objavila je izdavačka kuća „Heraedu”, kao prvu knjigu u ediciji „Najlepše iz arheološke baštine Srbije”.

Knjiga predstavlja značajnu studiju o starobalkanskom narodu koji je naseljavao teritoriju današnje Srbije u periodu od 13. do 4. veka pre naše ere i sadrži mnoštvo teško dostupne građe, nastale kao rezultat arheoloških iskopavanja sa brojnih lokaliteta u Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj. U njoj se nalaze i podaci prikupljeni iz istorijskih izvora još od antičkog vremena.

O vrednosti ove publikacije na promociji će govoriti dr Sofija Petković, viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu i istraživač antičkog perioda, Zorica Stablović Bulajić, direktorka i glavna i odgovorna urednica izdavačke kuće „Heraedu”, kao i autor Milorad Stojić, nekadašnji kustos Zavičajnog muzeja Jagodina i dugogodišnji naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Stojić je svoj radni vek posvetio proučavanju praistorijskih naroda i naseobina u moravskoj dolini, među kojima značajno mesto zauzima proučavanje materijalne kulture Tribala.

Svi posetioci promocije moći će ovu knjigu sa mnoštvom podataka i ilustracija, na 412 strana, da kupe po promotivnoj ceni.