Na današnji dan 31. januara, 1841. godine, rođen je Laza Kostić, začetnik moderne srpske poezije, Jugoslovenska Ustavotvorna skupština, 1946. godine donela je prvi Ustav države pod novim nazivom, Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

A u Kragujevcu je na današnji dan 1966.godine preminuo znameniti Kragujevčanin – Dragiša Nedović.

Dragiša Nedović bio je srpski kompozitor, muzičar i pesnik (tekstopisac).

Rođen je u Kragujevcu, u siromašnoj gradskoj porodici od oca Andreje i majke Gine. Sa šesnaest godina odlučuje da krene peške iz Kragujevca na put „kako bi narod čuo njegovu muziku”. Sa sobom nosi samo gitaru.

Put ga odvodi u Bosnu, gde piše sevdalinke: „U lijepom starom gradu Višegradu”, „Iz Bosne se jedna pesma čuje”, „Bosanske me pjesme zaniješe”, „Prođoh Bosnom kroz gradove”... koje su odavna postale trajna muzička baština.

Posle Bosne, put ga vodi u Dalmaciju, gde, inspirisan morem i brodovima, piše pesme u duhu dalmatiskih narodnih pesama: „O, lipa ti neznanko”, „O, brodiću beli“, „Mare, Mare, srićo moja” (Kad si bila mala Mare).

Po povratku u Srbiju, stvara niz pesama koje su vremenom dobile status izvornih: „Stani, stani, Ibar vodo”, „Obraše se vinogradi dole kraj Topole”, „Lepe li su nano Gružanke devojke”, „Na Moravi vodenica stara”, „Jesen prođe, ja se ne oženih”, „Ajd' d' idemo Rado”, „Siromah sam, druže”, „Harmoniko moja” i mnoge druge.

U Kragujevcu ga zatiče Drugi svetski rat. Izveden je na streljanje u Šumaricama, međutim, jedan od Nemaca ga prepoznaje kao kompozitora i on biva deportovan u nemački grad Dormagen. U Dormagenu kao ratni zarobljenik provodi četiri godine. Posle završetka rata, Nedović se vraća u rodni grad, i saznaje da je veliki broj njegovih tekstova uništen.

Ipak, nastavlja da komponuje i piše pesme. Sa prijateljima osniva prvo Udruženje kompozitora i pisaca pesama sa narodnim motivima, a 1950. godine oboleva na plućima. Piše tužnu pesmu „Pluća su mi bolna”, koja je zabranjena za javno izvođenje zbog velikog broja samoubistava. Umire 16 godina kasnije od infarkta. Iza sebe ostavlja dvoje dece, sina Aleksandra i ćerku Radu.

Poseban pečat koji će ostaviti u istoriji muzike, ogledaće se i u velikoj zaostavštini od preko četiri stotine pesama, bez kojih danas ne prođe nijedna svetkovina u Srbiji, koje se svakodnevno mogu čuti na Baščaršiji, kao i u dalmatinskom primorju.

U Vrnjačkoj Banji se svake godine, počev od 2006., održava festival narodne muzike nazvan po Dragiši Nedoviću.

 

izvor wikipedia