U četvrtak, 3. oktobra, od 19 sati, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, zakazano je književno veče, ujedno i predstavljanje knjige o najvećim mitovima i zabludama srpske istorije.

Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju, gde je sahranjen despot Stefan, da li je Stefan Nemanja jeo zlatnim viljuškama, samo su neka od pitanja na koja odgovor daje istoričar Dejan Ristić, autor knjige „Mitovi srpske istorije”.

U knjizi on se bavi i pitanjima gde su glave kneza Lazara i Karađorđa, da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal, da li je Vuk Branković izdajnik, da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna, da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama”, da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič, zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je samo deo od 20 velikih dilema koje u ovoj knjizi razvejava istoričar Dejan Ristić. On tih dvadeset tradicionalnih mitologiziranih događaja osvetljava reflektorima istorijskih naučnih činjenica. Tragajući precizno, istorijskim i naučnim činjenicama, autor je dokazao šta je mit, a šta se zaista zbilo. Saznajemo kako su publicisti, narodni pripovedači, guslari, putopisci, pesnici, brojnim prelomnim događajima dodali svoje vizije, domišljali ih, domaštavali, zaodenuli u novo ruho.

Kako se to ulilo u „izmišljenu tradiciju”, u jednu široku reku mitova, koja vekovima ili decenijama zapljuskuje srpski narod, budi njegovu radoznalost, vodi ga ka stranputici, ali i u opojne predele verovanja i zadovoljstva.