„Oblivion zaborav” naziv je izložbe kojom se mlada kragujevčka umetnica Dunja Stanojević, predstavila ovdašnjoj likovnoj publici u galeriji „Mostovi Blakana”. Ipak, „zaborav” baš i nije imenica koja ide uz ovu postavku.

Naime, ova mlada umetnica pred kragujevačku publiku izložila je seriju fotografija na osušenom lišću.

- Oduvek sam bila fascinirano fotografskim načinima štampe koji su pomalo zastareli. Ovakav vid štampe mi je bar, u mojoj glavi, delovao izvodljivo. Dosta sam testirala, i kada sam videla, da to radi, nastavila sam sa radom, sve dok nije došlo do ove izložbe, kaže Dunja Stanojević.  

Ova vrsta štampe čini alternativni fotografski postupak u kom se fotografije štampaju umesto na tradicionalnim podlogama poput regularnog ili fotografskog papira, na prirodnom lišću. Nakon što se predmet štampe odredi, digitalno pripremi, i odštampa, postavlja se preko lista, stvarajući stanje vakuma. Rezultat prenošenja otiska ostvaruje se pod sunčevom svetlošću, delovanjem fotosinteze.

Posle nekog vremena i vidne promene pigmenta lista, dalje izlaganje suncu se prekida. Sledeći korak pri zadržavanju otiska, fiksiranja i onemogućavanja njegovih daljih promena čini se utapanjem lista u mešavinu hemikalija na određen vremenski period, u cilju struktualne hemijske promene lista, tj. njegovog pigmenta na odabranim mestima. Proces preispituje i dovodi u pitanje ulogu eksperimenta u oblasti grafike.

Inače, Dunja Stanojević rođena je 1998. godine u Kragujevcu. Diplomirala na studijskom programu Likovne umetnosti, modul Slikarstvo, na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2021. godine.

Do sada je ova mlada umetnica izlagala na brojnim kolektivnim izložbama.

- Rekla bih da mladi kragujevački umetnicu imaju sve više prostora za izlaganje – što je dobro. Tako se otvara prostor za napredak, ali i ličnu promociju. Pored grupnih izložbi koje za studente organizuje kragujevački FILUM, i otvoreni konkursi za galarije su jedna od opcija koju mladi mogu da iskoriste, smatra Dunja Stevanović i dodaje da je upravo tako i došlo do njene izložbe u galeriji „Mostovi Balkana”. 

Ova umetnica dodaje da prilike valja iskoristiti na vreme.

Potencijal umetnika u Srbiji je veliki, smatra naša sagovornica, ali i dodaje da živimo u vremenu, koje se može okarakterisati kao komplikovano - posebno za stvaraoce „tradicionalnih medija”, kao što su slikarstvo, grafika, crtež.  

- Te prepreke podstiču da se umetnici trude više. Prosto potrebno je da se umetnici potrude da dođu do izražaja, iako okolnosti mogu izgledati nesavladive, zaključuje Dunja Stanojević.

Inače, ova mlada umetnica kaže da joj je glavna okupacija trenutno Master studije grafike na departmanu Likovnih umetnosti, pod mentorstvom profesora Aleksandra Botića.

Radove Dunje Stanojević Kragujevčani će u galeriji „Mostovi Balkana“ moći da vide do 12. decembra.