„Arheološka igraonica”, „Ikonografija kroz vekove”, „Tačkasto azijsko čudo” nazivi su nekih od zanimljivih naučnih radionica u kojima će posetioci moći da učestvuju tokom večerašnje „Noći istraživača” u Kragujevcu.

Program na Đačkom trgu počinje u 17 i trajaće do 22 sata. Svakako najatraktivnije za posetioce biće štandovi kragujevačkog Prirodno – matematičkog fakulteta.

- Magično putovanje kroz hemijske eksperimente i ideje, prizvaćemo duha iz boce koji može da nas odvede da vidimo zlatnu kišu, vulkan, bengalske vatre, kameleona i morsko dno, pokazaćemo kako slon pere zube, kako da zapalite zelenu vatru i prizovete munje. Saznaćete koji je ekološki značaj migracija biljaka i životinja, (predstavljanje biljnih i zivotinjskih preparata karakterističnih za migratorne vrste uz šematski prikaz migracijskih puteva), a koji migratorni potencijal ćelija u našem organizmu, najpre zdravih ćelija imunog sistema, a zatim i mogućnosti kretanja malignih ćelija prilikom metastaziranja, evolutivni razvoj čoveka, navodi se u pozivu ovog fakulteta.

Posetioci će zahvaljujući PMF-u moći da vide i Teslin transformator, Van de Grafov generator, Teslino jaje, model Zemljine percepcije, model kretanja Zemlje oko Sunca i teleskop.

Svoja naučna umeća pokazaće I đaci Prve kragujevačke gimnazije i Prve tehničke škole. Učestvuju još i Fakultet inženjerskih nauka, Pozorište za decu, Vikimedia Srbije…

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru. Ove godine, „Noć istraživača” će se održati u petak 29. septembra u preko 250 gradova. Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.