Jubilarna petnaesta „Noć knjiga” biće održana u petak 16. decembra, od 17 sati do ponoći, u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca. Ova manifestacija se održava u 26 gradova u Srbiji i regionu, a ukupno na 53 lokacija.

„Noć knjige”, najveći događaj posle Beogradskog sajma knjiga, biće prilika za sve ljubitelje pisane reči da po najpovoljnijim cenama kupe najnovije svetske hitove, domaće autore, ali i veliki broj izdanja za decu.

Kao i svake godine ljubitelji knjiga mogu da očekuju velike popuste na „Lagunina” izdanja, pa će tako za kupovinu jedne knjige on iznositi 25 posto, za dve 30, za kupovinu tri knjige popust će biti 35 posto,  a za četiri i više kupljenih izdanja čak 40 posto. Strana izdanja će se prodavati sa popustom od 20 posto, a cene raznovrsnog „gift” asortimana biće umanjenje za 10 procenata.

Kako na ovoj manifestaciji učestvuje i 50 drugih izdavača, njihova izdanja će se prodavati po sniženim cenama za 20 posto. Svi popusti moći će da se ostvare i onlajn na sajtu www.delfi.rs, a za sve članove Laguninog kluba čitaoca treba istaći da se članski i količinski popusti neće sabirati sa popustima koji važe specijalno za ovu manifestaciju.

Čitaocima će na raspolaganju biti 23.000 naslova koje izdaje Laguna i još 50.000 naslova drugih izdavača. Tako iz ove izdavačke kuće preporučuju roman „Juda” Amosa Oza, novozavetnu priču, koja daje nesvakidašnji pogled na stanje i prilike u Izraelu.

Na ovoj manifestaciji čitaoci će po prvi put na srpskom jeziku moći da kupe delo velikog svetskog majstora Žoze Saramaga „Pećina”, priču koja govori o običnim ljudima u eri globalizma, a u prodaji će se naći i prvi prevod „Planine Parmas”, roman poljskog nobelovca Česlava Miloša.

- Ove godine smo se potrudili da čitaocima ponudimo veliki broj novih naslova, a posebno želim da istaknem veliki izbor novih knjiga za decu, koja će obradovati najmlađe za predstojeće praznike. To je veoma važno jer se ljubav prema čitanju razvija od malih nogu, istakla je direktorka književnog lanca „Laguna” Vesna Mihailović.

Noći knjige su se i ove godine priključile brojne biblioteke u Srbiji koje će organizovati specijalizovane programe i popuste na godišnju članarinu. Tako će Narodna biblioteka „Radislav Nikčević” u Jagodini od 16. decembra do kraja godine odobriti popust od 40 posto na godišnju članarinu, a Narodna biblioteka u Kruševcu popust od 30 posto. Biblioteka „Braća Nastasijević” u Gornjem Milanovcu pokloniće u Noći knjige pet besplatnih članarina, ali i popust na knjige u knjižari biblioteke.

U biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku biće organizovano „Rusko veče”, uz poetsko muzički program, čitanje ruskih bajki, a ljubitelji ruske književnosti dobiće preporuku od profesora ruskog jezika koja dela da ponesu svojim kućama.

Da podsetimo, „Noć knjige” je manifestacija koja se od 2009. godine održava dva puta godišnje, u julu i decembru. Za sedam sati knjižare Delfi poseti nekoliko desetina hiljada čitalaca i kupaca, a broj posetilaca raste iz godine u godinu. Za ljubitelje knjiga to je noć koja se ne propušta jer je to prilika da naslove svih žanrova mogu da kupe po niskim cenama, ali i da se druže sa domaćim autorima.