Ove tri izložbe Kragujevčani ne bi trebalo da propuste u Noći muzeja, u subotu, 18. maja.  

Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića u Muzeju 21. oktobar autorke Isidore Savić, Muzej grada Beograda

Kragujevčani će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela, poput „Proglašenje Dušanovog zakonika”, ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti. Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, indeks sa bečke Akademije, oruginalan slikarski materijal i rekviziti koje je koristio u prikazivanju istorijskih scena ili ličnosti, poput sevastokratorskog venca, kubure ili mača iz 19. veka.

Otvaranje izložbe u 20.30 sati

Izložba slika Milene Pavlović Barili iz umetničkog fonda Fondacije Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barili u Galeriji „Mostovi Balkana“

Izložba je organizovana u saradnji ustanova: Spomen-park „Kragujevački oktobar“ – Gradske galerije „Mostovi Balkana“ Kragujevac i Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili. Izložba je deo bogate zbirke i sadrži 14 slika, 3 ilustracije i 4 lična predmeta.

Otvaranje izložbe je u 19 sati

„Slike vremena i događaja na srpskom novcu – Novac Kneževine i Kraljevine Srbije” – Konak Kneza Mihaila

Izložba je Narodne banke Srbije, a povodom obeležavanja manifestacije Noć muzeja 2019. godine, radi se o novcu iz doba Kneževine i Kraljevine Srbije, koji do sada posetioci nisu mogli da vide u Kragujevcu, pod nazivom „Slike vremena i događaja na srpskom novcu”.

Otvaranje izložbe u 18 sati.

Ceo program Noći muzeja u Kragujevcu možete pogledati ovde.