Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić, pokušaće da za 77 uzastopnih dana, istrči 77 punih maratona. Ovaj sportski poduhvat Nikolić će pokušati na stazi u Čikagu, počev od 15. aprila.

Ovoga puta, Goran Nikolić će istrčati 77 maratona, sa ciljem da se prikupe sredstava za završetak izgradnje sportske hale srpske pravoslavne bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti”, u Kragujevcu. Ovaj poduhvat Nikolić je osmislio u saradnji sa sa Klubom malog fudbala „Ekonomac”.

- Maratonci ne uživaju u aplauzima kao što je to u kolektivnim sportovima, oni rade u tišini, pa tako mislim da će se i ovo u tišini i miru i sa puno energije završiti kako bi se jedno javno dobro, sportska hala bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ privela nameni i bila pristupačna i paraolimpijcima i klubu malog fudbala Ekonomac, istakao je Nikolić.

On je dodao da mu je to dodatni motiv da ostvari ono što je zamislio.

Izgradnja sportske sale bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti”, od 2006. do 2009. godine, tekla je po planu. Po postavljanju krovne konstrukcije 2009. godine zbog nedostatka novčanih sredstava radovi su prestali.

Neophodno je prikupiti sredstva za završetak unutrašnjosti sale (parket, tribine, svlačionice), čime će Kragujevac dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom.

Organizatori atletskog poduhvata 77/77 uputili su poziv pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, organizacijama i institucijama da pruže finansijsku podršku za ostvarenje ovih ciljeva, a realizacijom poduhavata u Čikagu očekuju i podršku srpske dijaspore, međunarodnih fondacija i organizacija.

Da podsetimo, Goran Nikolić je 2016. godine istrčao 55 uzastopnih maratona i tako postao novi Ginisov svetski rekorder.

Inače, bilo je to prvi put da sportista sa invaliditetom (Nikolić je slabovid, vidi samo 5 odsto na jedno oko), „napadne” rekord potpuno zdravog sportiste. Dotadašnji najbolji rezultat bio je 53 uzastopno istrčanih maratona.