Kragujevačka planinarska društva i ove godine organizuju tradicionalne novogodišnje planinarske uspone. Planinarsko društvo Žeželj planinare će voditi na dulenski Crni vrh, a Planinarsko ekološki klub Gora organizuje uspon na Dubove i Žeželj.

Obe ture planirane su u sredu, 2. januara, i primerene su svim uzrastima i kategorijama planinara, jer su u pitanju lagane staze.

Uspon na dulenski Crni vrh dug je ukupno oko 14 km. Polazak na stazu iz sela Bajčetina je do 9 sati. Staza vodi preko Crnog vrha (895mnv), Velikog Cerja (775mnv) , vrhova Konj (744mnv) i Đula (639mnv). Odatle se silazi u selo Gledić (530mnv) koji je krajnja tačka akcije. U selu Gledić će biti organizovan predah uz šumadijski čaj i čorbu. Planirani povratak u Kragujevac je do 17 sati.

Uspon na Dubove (651mnv) i Žeželj (286mnv) dug je oko 19,5 km, dok je ukupan uspon i spust oko 750 m. Planirano je da se prepešači za oko 9 časova. Do mesta polaska na stazu, odnosno do kafane „Madna“ u Ždraljici, zainteresovani mogu da dođu sopstvenim prevozom ili autobusima gradskog saobraćaja.

Okupljanje planinara je u 7.45 sati, dok je polazak na stazu predviđen u 8.15. Očekivano vreme povratka do kafane “Medna”  je u 17.30 časova. Planinarima se preporučuje odeća i obuća primerena izvođenju akcija u zimskom periodu.