Koncert grupe „Ođila” održaće se u Velikoj dvorani, smederevskog Centra za kulturu,  u sredu, 7. marta, sa početkom u 20 sati.

Od svog formiranja, ova grupa, širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo”, „Moja slatka umiljata zver”...

Mediji u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su „Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova „Tamna strana sunca”, „Drugi čovek” i „Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci.

U istom periodu, „Ođila” je osvojila i nagradu „Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu („Solniška”) na takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

„Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji.

Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe „Gipsy Kings”.

Prošle godine održali su nekoliko fenomenalnih koncerata među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a, u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca. Krajem oktobra nastupili su u dvorani „Lisinski”, u Zagrebu.

Za smederevski koncert cena ulaznice je 700 dinara za parter, odnsono 600 dinara za balkon.