Revija pozorišnih predstava „Joakimovi dani”, koja se održava u kragujevačkom Teatru, otvorena je komadom „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim” po tekstu Joakima Vujić, u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra.

Inače, ova revija posvećena domaćem piscu, ove godine ugostiće pozorišta iz Beograda, Užica, Zaječara i Kragujevca.

Ansambl domaćina 11. maja premijerno izvesti predstavu „Voćni dan” Velimira Stojanovića, a u režiji Dragana Jakovljevića. Takođe, tokom „Joakimovim dana” izvešće i predstave: „Dvesta” i „Četiri brata”.

Kragujevčka publika biće u prilici da pogleda i gostujuće predstave: „Hasanaginica” (Narodno pozorište u Beogradu), „Bizarno” (Narodno pozorište Timočke Krajine Zaječar) i „Nedozvani” (Naš teatar).

Cilj ove manifestacije koju kragujevački teatar tradicionalno organizuje u okviru Majskih svečanosti je da afirmiše domaće dramsko stvaralaštvo, ali i da poveže pozorišta i umetnike.

Tekstove domaćih autora, publika voli jer se bave temama autentičnim za naše prostore i donose upravo ono što nas može da nasmeje, rasplače, zamisli. Zanimljive same po sebi ove predstave, donose bogatstvo inscenacije i glume, nude deo naše svakodnevice, naših naravi, zavrzlama, političkih i socijalnih problema.

Ovogodišnju reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca 30. maja zatvoriće ansambl Narodnog pozorišta Užice sa predstavom „Svedobro” Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića.