Pešaci danas gledaju i gde gaze, ali i šta sve može da im padne na glavu. Ledenice sa krovova, rekli bi, trenutno su veća opasnost od eventualno mokrih čarapa ili klizanja na tankom ledu.

Obilne snežne padavine, pred kraj februara, donele su velike probleme, kako širom Srbije tako i u Kragujevcu. Zbog inteziteta i količine snega koji je padao, putari su ulagali velike napore da očiste makar najvažnije i najprometnije puteve u gradu. Veliki broj građana, uglavnom iz prigradskih naselja, imao je zamerku kako se samo čiste ulice u centru grada i glavne saobraćajnice.

Nadležni komunalci su se pravdali kako njihove službe rade danonoćno i ulažu maksimalni napor, da što više ulica budu prometne za saobraćaj.

Bilo kako bilo, sneg je prestao da pada, spoljna temperatura preskočila je nulu, a sneg je počeo da se topi. Reklo bi se muka, koju je sneg doneo, sada je iza nas.

Međutim, ledenice koje su visile sa nastrešnica, balkona, kao i sneg koji se nagomilao na krovovima zgrada, postali su pretnja za prolaznike ispod njih!

Verovatno bi sada trebalo da nadležne službe brzo reaguju i uklone potencijalnu ledenu opasnost po bezbednost građana, kojima svakoga trenutka može da se zakuca neka ledenica ili da se sruči velika količina mokrog i teškog snega na glavu, čime bi neki prolaznik bio teško povređen ili čak i životno ugrožen.

U takvom slučaju, grad bi morao da plati odšetu povređenom.  

Izgleda da su „gradski oci“ našli solomonsko rešenje. Poslali su komunalnu policiju da ogradi trakom mesto, gde tako nešto može da se dogodi, pa ko bude prolozio ispod tog „zaštićene zone“, neće moći ništa da naplati od grada u slučaju da ga povredi neki ledeni „uljez“!

- Evo vidite, samo nas kritikuju, a kada radimo svoj posao, kao sada, niko nas ne hvali. Ovim upozoravamo građane da na ličnu odgovornost prolaze kroz obeležen prostor, kaže jedan od kumunalnih policajaca dok vezuje traku u pešačkoj zoni.

Na pitanje, šta treba da rade građani kada vide takav obeležen prostor, odgovaraju da treba da ga obiđu zbog bezbednosti. Ništa nisu rekli što je ta „obilaznica“ ustvari po snegu od petnaestak centimetara. Prolaznici izgleda nisu ozbiljno shvatili to upozorenje, već su samo podizali traku i nastavili svojim putem. Oni koji su shvatili čemu služi razvučena traka, smelo su zagazili u dubok sneg.