U kultnoj kragujevačkoj kafani „Stara Srbija”, u četvrtak, 21. marta, biće predstavljena knjiga „Pekine priče i priče o Peki”.   

Prva „dama boemije” Kragujevca, kafana „Stara Srbija”, predstavlja svojevrstan spomenik kulture, toponim grada i mesto gde su se okupljale brojne generacije Kragujevčana. Kafana se nalazi na levoj strani Karađorđeve ulice, na broju 7.

Gosti ove kafane provodili su bezbrižne trenutke u druženju i dokolici, radovali se i veselili, ali i „ubijali tugu”, tako da je kafana rano postala svojevrsno gradsko središte veselog i raspoloženog Kragujevca. Bilo je to mesto koje je od jutra do kasne večeri bilo puno gostiju.

Stari ugostitelji, koji su je u prošlosti uzimali u zakup i osoblje koje je u njoj radilo proneli su slavu ove kafane dobrom kuhinjom, kapljicom, vrhunskom uslugom, gostoljubivim odnosom prema gostima.

Kada je krajem prošlog veka Predrag Petković, alijas Gazda Peka, uzeo kafanu u zakup, ovaj lokal je pored stalnih, „večitih”, posetilaca dobio i veliki broj gostiju iz različitih slojeva društva, koji su u nju navraćali radi razgovora, sklapanja kakvog posla, na kafu, čašicu ljute i dobar mezetluk i druženja.

Ovde su se mogle čuti zanimljive priče koje je plasirao Gazda Peka. I to je upravo ono što je ovom ugostiteljskom lokalu davalo posebnost i specifičnost u odnosu na druge.

Ova knjiga nastala je spontano, iz želje Kragujevčana koji navraćaju redovno u ovu kafanu.

Autori knjige su novinarka Margita Cvetković i stalni goste kafane: Mića Miloradović, Nenad Janković - Neša Kauboj, Vladimir Stevović Beluga i Zoran Sinđić Sinđa.

O knjizi će pored autora govoriti i Boriša Radovanović, dr Nenad Kebara, Zoran Mišić i Miroslav Jovanović. Narator će biti Bratislav Slavković Keša.

Predstavljanje kniige počinje u 19 sati.