Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ove godine se po 16. put na jezeru u Šumaricama održala manifestacija Plivanje za Krst časni. Nakon službe Božije sveštenstva Eparhije šumadijske za vitešku titulu „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije” nadmetalo se 33 plivača starosti od 16 do 65 godina.

Deonicu od simboličnih 33 metara do Krsta položenog u vodu, takmičari su preplivali za manje od pola minuta. Najbrži među njima bio je najmlađi, šesnaestogodišnji Lazar Maksimović, učenik drugog razreda Prve tehničke škole.

- Danas je jedan od najradosnijih dana u mom životu. Ovaj stari pravoslavni običaj za mene je bio uvek nešto posebno, valjda zbog strica koji godinama učestvuje na ovoj manifestaciji. Drugi put plivam za krst, a plivaću i sledeće. Potrudiću se da krst ostane kod mene i sledeće godine, kaže mladi Lazar Maksimović koji već nekoliko godina trenira vaterpolo.

Pored krsta koji daruje bratstvo hrama Svete Trojice, koji ostaje kod Lazara do sledećeg plivanja, dobio je krst Zlatare Đani i ručno vezen peškir Kola srpskih sestara.