Međunarodni pozorišni festival „JoakimInterFest”, 14. po redu, biće održan od 8. do 13. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru. U zvaničnoj konkurenciji će se naći šest predstava iz Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Festival će otvoriti predstava „Slika Dorijana Greja”, u utorak, 8. oktobra, u 20 sati. Nakon ovog komada kragujevačka publika biće u prilici da pogleda i komade „Tartif”, „Hasanagica”, „Medejini dečaci”, „Ko se boji Virdžinije Vulf”. Festival zatvara predstava „Zabava za Borisa”, u nedelju, 13. oktobra. Sve predstave počinju u 20 sati.

Repertoar festivala

Utorak, 8. oktobar

SLIKA DORIJANA GREJA, po romanu Oskara Vajlda,režija: Stajko Murđev, Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, (Bugarska)

Sreda, 9. oktobar

TARTIF, po motivima drame Ž.B.P. Molijera, autorski projekat Igora Vuka Torbice, Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor (Srbija)

Četvrtak, 10. oktobar

HASANAGINICA, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija: Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház (Srbija)

Petak, 11. oktobar

MEDEJINI DEČACI, Jonut Sociu po motivima Euripidove drame, režija: Andrej Majeri, Apolo 111, Bukurešt (Rumunija)

Subota, 12. oktobar

KO SE BOJI VIRDžINIJE VULF, Edvard Olbi, režija: Lenka Udovički, Pozorište „Ulisis“ (Hrvatska) i Beogradsko dramsko pozorište (Srbija)

Nedelja, 13. oktobar

ZABAVA ZA BORISA, Tomas Bernhard, režija: Snežana Trišić, Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj (Slovenija)

Kako je ranije najavljeno ovogodišnji festival slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima.

Selektor Slobodan Savić je istakao da je odabrao predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike.