Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, održaće se po trinaesti put u Kragujevcu, tokom oktobra i novembra, 2019. godine.

Festival otvara tradicionalni program „Akademski KRAF” posvećen filmovima studenata filmskih akademija iz zemlje i regiona, koji ove godine po konceptu novog selektora ovog programa Dejana Dabića, umesto takmičarskog ima prezentacioni karakter, pa će se gledaocima predstaviti FDU, Beograd.

U ponedeljak, 28. oktobra, od 18 sati, u galeriji SKC-a KRAF počinje promocijom filmskog izdavaštva Niškog kulturnog centra (knjige o Melvilu, Džonu Fordu, Šabrolu, Bati Živojinoviću..) sa posebnim osvrtom na filmski časopis „Filaž” (jedini filmski časopis o sedmoj umetnosti u štampanom obliku, koji se u Srbiji objavljuje u kontinuitetu). Potom će se po deseti put dodeliti priznanje za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji „Tori Janković”, ovogodišnji laureat je Srđan Savić, filmski kritičar i publicista iz Niša, dugogodišnji direktor Filmskih susreta.

Nakon toga će se prikazati dokumentarni film o pomenutom, najstarijem festivalu igranog filma na ovim prostorima „Filmski susreti – prvih 50 godina” autora Miodraga Miljkovića. Prvo veče se završava premijernom projekcijom dokumentarnog filma o istoriji kragujevačkog i jugoslovenskog džeza „Poljubac Ele Ficdžerald” autora Vladimira Paunovića, koji je ove godine otvorio „Nishville Movie Summit”.

„Akademski KRAF” se nastavlja masterklasom Milana Todorovića, profesora FDU, Beograd sa odseka za produkciju (umetničke reference – „Zona mrtvih” - koreditelj; „Mamula” - reditelj, „Procep” - producent) koji će biti održan drugog dana, u utorak, 29. oktobra, od 12 sati, u galeriji SKC u Kragujevcu.

Tema masterklasa, koji se kao edukativna forma po prvi put održava na festivalu je „Iskustva produkcije studentskih filmova”, a učesnici će biti i glumci Jovana Milovanović („Poslednji putnik”) i Vladimir Vučković („Život po Moskriju”, „Provalnik ljubavnik”).

Od 19 sati, produkcija FDU će se predstaviti sa sledećim filmovima: „Soba smrti”, „Život po Moskriju”,„Žetva” i „Poslednji putnik”.

Trećeg festivalskog dana, u sredu 30. oktobra, „Akademski KRAF” će, od 19 sati, u galeriji SKC-a prikazati sledeće filmove gostujuće produkcije FDU, Beograd: „Provalnik ljubavnik” „Škrge” „Analiza” i „Sjene”.

Četvrtog dana, u četvrtak 31. oktobra, KRAF se seli u Dom omladine sa programom Muzički KRAF gde će od 19 sati, biti održana promocija knjige „Život s idi(j)otima”, basiste kultnog pulskog benda KUD Idijoti, Nenada Marjanovića dr Frica, koji će predstaviti ovo autobiografsko izdanje sa novinarom Željkom Čačijom.

Publika će potom premijerno videti i filmove dr Frica u vidu projekcije serijala „4x24” sa filmovima: „MIK 2002 (Mito i korupcija)”, „Kralj u leru”, „Rijetke istarske životinje” i „Sport ponedeljkom”.

Program „Politički KRAF” će biti održan u petak, 1. novembra, u Domu omladine od 19 sati, gde će se prikazati dva filma: „Živi zid” i „Scream for Me Sarajevo”

Tokom meseca novembra (05, 12, 19 i 26.11.) u saradnji sa Domom omladine, KRAF će održati program pod nazivom „KRAF Kinoteka” u okviru koga će, sa ciljem razvoja filmske publike, svakog utorka od 19:00 biti prikazivani najbolji antiratni filmovi iz arhive festivala.

Ulaz na sve programe je slobodan. Partneri na realizaciji programa su SKC i Dom omladine Kragujevac, a pokrovitelji Grad Kragujevac i Ministarstvo kulture RS.