Manifestacija „Dani kragujevačke knjige 2020” svečano će biti otvorena u utorak, 4. februara, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”.

Ova manifestacija zamišljena je tako da se kroz višednevne raznovrsne programe prikaže kragujevačka izdavačka i stvaralačka produkcija u prethodnoj godini, i to ona koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju Biblioteke. Danima kragujevačke knjige želi se da se ukaže na značaj zavičajne kolekcije, koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine.

Manifestacija ne obuhvata samo jednu vrstu stvaralaštva izraženu kroz knjižnu i neknjižnu građu, već i mnogo širi diskurs zavičajnosti – predstavlja zavičajne autore (pojedince i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu našeg grada i okoline.

Na svečanom otvaranju besediće Aleksandar B. Laković, dok će pregled kragujevačkog izdavaštva u 2019. godini dati Gordana Vučković i Jasmina Marković.

Takođe, u okviru programa biće dodeljena Povelja za najbolju kragujevačku knjigu 2019. o čemu će obrazloženje dati stručni žiri u sastavu Violeta Jovičinac Petrović, viši diplomirani bibliotekar, Biljana Nešić, novinar i Sanja Vučković, senior grafički dizajner. Povelju će uručiti direktor Biblioteke, Mirko Demić. Za muzički deo programa biće zadužen Damir Ivković, akordeonista.

Osmi „Dani  kragujevačke knjige” će trajati do 27. februara 2020.