U Amidžinom konaku Narodnog muzeja Kragujevac, u sredu, 3. aprila, biće otvorena izložba ''Portreti narodnog kralja u umetničkim delima'', autora Hadži Zorana Lazina. Svečano otvaranje je zakazano za 18 sati.

Izložba predstavlja jedinstvenu retrospektivu svih umetničkih dela kojima je motiv bio Petar Prvi Karađorđević. Ova izložba je samo pokušaj osvetljavanja lika i dela legendarnog kralja Petra I Karađorđevića (1844–1921): „Narodnog kralja“, „Belog kralja“, „Čika Pere“ - kako su ga narod i vojska iz milošte zvali, a u susret obeležavanju 175. godišnjice od njegovog rođenja 1844–2019.

Na 16 velikih panoa, posetioci će, između ostalog, moći da vide tri kraljeva portreta koje je Uroš Predić naslikao 1920, 1921. i 1928. godine. Među slikarima čija su dela zastupljena su i braća Bosarić, Špiro i Anastas, a biće predstavljen i jedan od prvih portreta Petra Karađorđevića kao kralja, rad Nikole Milojevića iz 1903.

Posebno poglavlje izložbe je posvećeno kraljevim slikama sa ratnom tematikom, poput dela Bogosava Vojnovića Pelikana, Miloša Gvozdenovića, Vase Eškićevića „Albanska golgota” ili Frensisa Ovena Solsberija. Na panoima se nalazi i popis spomenika, bisti, spomen-česmi... posvećenih Petru Karađorđeviću podignutih između 1922. i 1939, kao i njihove sačuvane fotografije.

Uz fotografije likovnih dela postoji i tekstualni deo u vidu citata kralja Petra ili izjava o njemu, te niz pesničkih ostavarenja (Laze Kostića, Edmona Rostana, Vojislava Ilića mlađeg, Rikarda Katalinića Jeretova, Alekse Šantića, Slobodana Pavićevića i Vladana Simića).

U pitanju je zajednički projekat Muzeja Vojvodine – Muzeja prisajedinjenja, Istorijskog arhiva Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.