U kragujevačkoj galerija „Rima”, u četvrtak, 14. novembra, od 19 sati, biće otvorena izložba Mrđana Bajića posvećenu recentnom umetnikovom opusu crteža.

Posredi je treće Bajićevo predstavljanje u ovoj kragujevačkoj galeriji. Prethodne dve izložbe javnost pamti kako po svom sadržajnom izložbenom konceptu crteža i skulptotektura, tako po velikoj skulptotekturi i print-instalaciji, postavljenim na platou ispred galerije.

Treća po redu, izložba Mrđana Bajića u „Rimi”, predstavlja nedavno nastale umetnikove crteže velikog formata u kojima se umetnik okreće elementarnim crtačkim praksama, kroz koje promišlja aktuelno i trusno stanje civilizacijskog trenutka savremenosti.

U okviru postavke publika će takođe moći da vidi 3D model, proces nastajanja i skulpturu malih dimenzija From There to Here, (u prevodu: Odande dovde). Monumentalnu skulpturu, osmišljenu sa britanskim umetnikom Ričardom Dikonom, kao deo saradnje na višegodišnjem projektu „Most na Kalemegdanu”, od nedavno je moguće videti u javnom prostoru, integralno uklopljenu u pasarelu koja spaja Kalemegdan sa priobaljem reke Save.

Izložba crteža u galeriji „Rima”, osim što označava unutrašnju promenu pristupa i funkcije crteža u umetničkoj praksi Mrđana Bajića, na nivou značenja targetira stanja savremenog globalnog trenutka u kom su nataloženi, oživljeni po potrebi, i zaboravljeni svedoci prošlosti.

Kroz cirkularno i umreženo baratanje elementima, simbolima i predstavama lične i/ili kolektivne memorije uz paralelno preispitivanje pamćenja svetske baštine, Mrđan Bajić se u svojim crtežima služi naizgled jasnim i čitljivim obrisima predmeta (Miki Mausom, Partenonom, londonskim dabl-dekerom, Gorgonom…) postavljenim u destabilišuće  prostorne odnose, kako bi zapravo destabilisao pogled posmatrača i pokrenuo ga na razmišljanje i sumnju u sliku sveta koja se iznova konstruiše pred nama.