Izložba „Šumovi mora”, autorke dr Biljana Mitrović, iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, biće otvorena u četvrtak, 25. aprila, u Konaku kneza Mihaila.

Postavka „Šumovi mora” upoznaće Kragujevčane sa mekušcima, čija je građa tela jasno definisana i razgraničena od ostalih životinjskih vrsta. Ljušture mekušaca raznolike su: školjke imaju dva kapka koji obuhvataju meko telo s bokova; poliplakofore se sastoje iz više ploča koje štite samo gornju stranu tela; skafopode su u vidu cevi otvorene na oba kraja, dok puževi imaju otvor samo na jednoj stran

Eksponatima iz Indo-Pacifika, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, i drugih delova sveta, Galerija Prirodnjačkog muzeja u Beogradu otkriva prelepi i nepoznati svet mekušaca među kojima se pojedini primerci čuvaju samo u muzejima, naučnim institucijama ili privatnim kolekcijama.

U okviru izložbe i radionice

Tokom izložbe, od 6. maja, kada deca krenu u školu nakon prolećnog raspusta, kao deo pratećeg programa biće organizovane radionice za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

U zavisnosti od prijavljenih grupa - uzrasta dece, radionice će biti bojanke, crtanje, pravljenje figura od plastelina, ukrašavanje predmeta školjkama, pitanja sa zaokruživanjem tačnog odgovora, koje će voditi kustos pedagog Narodnog muzeja.

Radionice su besplatne.

Izložba će biti otvorena u 17 sati, a može se posetiti do 14. juna ove godine.