Izložba autorke Mariele Cvetić pod nazivom „Svet po meni” biće otvorena u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a, u utorak, 10. decembra, u 20 sati. Izložbu će otvoriti Vladimr Ranković, vanredni profesor kragujevačkog FILUM-a.

Postavka u Kontakt galeriji predstavlja aktuelno stanje višegodišnjeg projekta „Svet po meni”, koji je započet izložbom u galeriji Kulturnog centra Beograd 2013. godine. Nastavak projekta je krenuo od fotografija nastalih na izložbi kao mobilnog arhiva, gde su izlagane velike, u proizvoljnoj razmeri fotografije i prvi put je u ovoj formi projekat izlagan na izložbi „Das Unheiliche” (o (ne)prevodivom) 2017. godine.

Pored fotografija bili su izloženi i crteži, kolaži, pisane beleške u digitalnom formatu (na ekranu tableta). U međuvremenu, projekat je u jednom svom obliku (kao digitalna projekcija) izlagan na Međunarodnom trijenalu proširenih medija u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” 2016. godine.

Kao rezultat zajedničke saradnje od početka projekta autorke prof.dr Jasmina Čubrilo i prof.dr Mariela Cvetić napisale su knjigu o projektu, njegovom razvoju i toku „O razmeri: monumentalizovanje minijaturizovanog”, koja je 2018. godine odštampana u izdanju Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i na ovoj izložbi ima svoje prvo predstavljanje.

Kao konačni povratak ravani, tačnije slici, nastali su kolaži od površinskih delova nameštaja razvijeni u mrežu, kao tehnički crtež, sa osama x i y markiranim rol građevinskim metrom, sada ponovo u razmeri 1:1.

Radovi su velike fotografije dimenzija 200x158 cm i detalji 50x70 cm.