Nakon uspešnog učešća na festivalima u Šapcu i Nišu, Akademsko pozorište kragujevačkog SKC-a novu sezonu nastavlja na svojoj matičnoj sceni izvođenjem predstave „Peščanik”. Ovaj komad na repertoaru je u petak, 4. oktobra, u 20 sati.

Dramatizaciju istoimenog romana Danila Kiša i režiju predstave potpisuje Kostadin Stojadinov. Predstava je premijerno izvedena u junu prošle godine i višestruko nagrađena na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Novom Sadu.

„Peščanik” je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora”. U osnovi ovog komada je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja, beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom”.

Uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović, Tatjana Nikolić.

Cena karte je 150 dinara, a uz indeks i đačku knjižicu samo 100 dinara.