U galeriji kragujevačke Narodne Biblioteke, u četvrtak, 16. maja, zakazano je književno veče, u okviru kojeg će biti predstavljene dve knjige: „Putevima srpskih stradanja” i „Srpski narod u Avnojevskoj Hrvatskoj – Kako je nestajao jedan narod”.

Knjiga „Putevima srpskih stradanja” predstavlja zbirku zapisa, koji svedoče o tragičnoj sudbini Srba s prostora današnje Hrvatske. Ona je podeljena u tri tematska dela, a svaki deo ima svoju specifičnu priču.

Prvi deo govori o autorovom putovanju po mestima koja su stratišta Srba u Drugom svetskom ratu – od Zapadne Slavonije, preko Korduna, Like i Dalmacije. U drugom delu, autor Milojko Budimir donosi zapise iz svog zavičaja, odnosno mestima oko Knina, o onome što se dešavalo na tim prostorima i o ljudima i simbolima iz tog kraja, dok treći deo knjige donosi putopis o Kosovu i Metohiji. Završetak knjige odnosi se na posetu Svetoj zemlji, Jerusalimu.

Knjiga „Srpski narod u Avnojevskoj Hrvatskoj – Kako je nestajao jedan narod” bavi se potragom za istinom i genezom srpske tragedije u Hrvatskoj, čime je autor Momčilo Diklić, uspeo da probudi stručnu javnost i izazove polemike nakon kojih se nameću naizgled jednostavna pitanja na koje ni do danas nemamo prave odgovore.

O knjigama će govoriti Danko Perić i autori.