Knjiga „Paralelna istorija teatra − alternativni teatar Srbije 1980−2000”, autora Milana Mađareva, biće predstavljena u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a, u ponedeljak, 7. oktobra, u 20 sati.

Autor se bavi rubnim ili pomalo zaboravljenim alternativnim predstavama i rediteljima koji su delovali u amaterizmu u Srbiji krajem XX veka. Knjiga je nastala kao rezultat istorijskog i empirijskog istraživanja alternativne pozorišne scene Srbije poslednje dve decenije 20. veka, i treća je objavljena knjiga ovog autora.

Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, pedagog, voditelj psihodrame, pozorišni i radio reditelj i prevodilac sa slovenačkog jezika. Predaje predmet Scenska umetnost na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Inicirao je pokretanje impro scene u Vojvodini 2003. godine, a od 2008. vodi Impro studio u Kikindi, koji izvodi i celovečernje impro predstave.

Milan Mađarev istražuje scensku prisutnost, energiju i preduslove za razvijanje spontanosti i kreativnosti plesača, glumaca i neglumaca. Radio je u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Južnoj Koreji.

Objavio je dve autorske knjige: „Kreativna drama u Škozorištu” i „Teatar pokreta Jožefa Nađa”, za koju je dobio Nagradu za teatarsku kritiku i publicistiku „Marko Kovačević” na 52. MESS-u 2012.