Onlajn premijera digitalno restaurirane verzije filma „Davitelj protiv davitelja“, biće prikazana u nedelju, 5. aprila, na Facebook stranici Vip mobile, saopštila je ta kompanija. Film iz 1984. godine, koji je režirao Slobodan Šijan, biće prikazan od 17 sati.

Prikazivanje filma onlajn je rezultat saradnje Vip mobile sa Jugoslovenskom kinotekom i Centar filmom.

Zasnovan na priči o „beogradskom davitelju“, scenario za ovaj film u kome se prepliću elementi horora i komedije, pisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan.

Radnju filma dočarao je kroz kameru direktora fotografije Milorada Glušice, muziku je potpisao Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio „Zlatnu Arenu“ za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

Pored Taška Načića, koji se pojavljuje u ulozi davitelja Petra Mitića, filmsku ekipu čine glumci Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pesma „Bejbi, bejbi“ obeležila ovaj film.

„Davitelj protiv davitelja“, snimljen u produkciji Centar filma, kompletno je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine, koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.