Premijera predstave „Blitva i krompir” biće izvedena u četvrtak, 16. januara, u Knjaževsko-srpskom teatru, po tekstu Zoltana Egrešija, u režiji Marka Misirače.

Pozorišni komad Blitva i krompir mađarskog pisca Zoltana Egrešija, izuzetno je igran i popularan komad poslednje decenije u mnogim pozorištima Istočne Evrope. Savremena tragikomedija o trojici prijatelja zapravo je priča o dva gubitnika koji će pokušati da uzurpiraju planove svog uspešnijeg kolege, što iz zavisti, što u cilju preotimanja voljene žene.

- Iza ove duhovite i životne priče kriju se mnogi neuspesi savremenog doba, i životni i poslovni: izgubljene ljubavi, uništeni snovi o sreći, nemoć da preuzmemo život u svoje ruke, slabost da prevaziđemo prepreke koje su nas slomile. Tri glavna junaka, Sapun, Umetnik i Laki, u ulogama fudbalskih sudija neke od nižih liga našeg bednog fudbala, pokazaće nam kako se zapravo u svakom od njih, kao u nekom ogledalu, možemo povremeno prepoznati, kaže reditelj Marko Misirača.

Zoltan Egreši (Zoltán Egressy), mađarski pisac i pesnik, rođen je u Budimpešti 1967. godine. Diplomirao je mađarsku istoriju 1990. godine. Godine 1998. u budimpeštanskom pozorištu „Jožef Katona” izveden je njegov komad „Portugalija” koji se zadržao na repertoaru 20 godina i postao jedna od najizvođenijih predstava ovog pozorišta. Dve godine posle premijere, komad je doživeo i filmsku verziju. Mnogobrojni njegovi komadi igrani su u Mađarskoj i u inostranstvu: Engleskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Češkoj itd. Komad „Blitva i krompir” izveden je u Engleskoj u Nju End Teatru pod nazivom Spinach 'n' Chips, a u Mađarskoj je dobio i filmsku verziju pod nazivom Ofsajd. Drugi značajni komadi: „Plavo, plavo, plavo”, „Tri kovčega”, „Izgubljeni raj”, „4h100”, „Anđeoski izaslanik”, „Slatke godine”.

 U predstavi igraju: Mladen Knežević, Čedomir Štajn i Dušan Stanikić.

Prevod teksta uradila je Judit Ferenc, kostime Jelena Janjatović, muziku Branislav Pipović, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, a pomoćnik reditelja je Marija Rakočević.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su 18. i 21. januara, u 20 sati.