Na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, večeras će premijerno biti izvedena predstava „Na tragu”, kragujevačkog glumca i pisca Nilole Milojevića.  

„Na tragu” je predstava o pozorištu, o odnosima koji vladaju unutar njega, o umetnicima i kvaziumetnicima, o sprezi umetnosti i politike, o korumpiranosti u umetnosti...

Komad Nikole Milojevića, govori o problemima sa kojima se susreću autori i stvaraoci pozorišne predstave: između reditelja i mladog glumca postoji kreativno nerazumevanje, njih dvojica ne dele istu viziju i iz te polazne situacije nastaju nesporazumi. Tako se otkriva svet iza kulisa bez maske. To čudo stvaranja predstave koju prave, prosto rečeno, „živi” ljudi sa svim svojim manama i vrlinama, strastima, željama, strahovima, ambicijama i onim ličnim malim problemima, koji ih teraju da budu (ne)shvaćeni, da se smeju, da plaču, ili oboje u isto vreme ponavlja se svaki put iznova do sledeće predstave, do sledeće premijere.

Kamerna, iskrena priča, sa elementima komedije, o životu u pozorištu iz pera mladog glumca kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra, osvojila je nagradu Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić”, za 2016. godinu.

- Poljuljana moralnost, nemogućnost izbora, lična neostvarenost, strah za egzistenciju (glumac), pohlepa, bezosećajnost, sadizam, licemerje (reditelj), „društvena korektnost”, kukavičluk, odsustvo stava, nesposobnost i nestručnost (upravnik), prepleteni su u jednostavnoj i mučnoj komediji o mladom, lišenom prilika, ali vrlo talentovanom glumcu u provincijskom pozorištu. Narušenog samopouzdanja, bezrazložno nepoštovan od strane reditelja i upravnika, nađe se u nepriličnim situacijama kojima se testiraju njegova unutrašnja snaga i osnovna načela ljudskosti. Upravo granica nečije čovečnosti, njena iznenađujuća fleksibilnost i rastegljivost, ono je čime sam najpre želeo da se bavim u ovom komadu.

Ako cenjenog gledaoca našom umetničkom snagom i umećem, a njegovim otvorenim srcem i razumom, uspemo da povedemo na put kroz našu priču, naša predstava ispunjava razlog što postoji, kaže o komadu Nikola Milojević.

Režiju i adaptaciju potpisuje Nenad Gvozdenović, dramaturg je Ninoslav Šćepanović, a total dizajn potpisuje Ana Kolbjanova. U komadu igraju Filip Gajić, Dragiša Milojković, Milan Novaković, Ivana Panzalović i Aleksandra Ćosić.