Dramska pozorišna predstava za decu rađena po motivima kratke priče „Okati” Terija Džonsa premijerno će biti izvedena u četvrtak, 24. novembra, u 17.30  sati, u Svečanoj sali PMF-a, gde će se održati i prva repriza u utorak, 29. novembra, u 18 časova.

Tekst i režiju ovog komada potpisuje Čedomir Štajn, a igraju Nenad Vulević (gospodin Okati) Dubravka Brkić (Marijana), Čedomir Štajn (princ Sofronije) i Miroslav Čer (trgovac). Predstava je nastala u produkciji Kulurnog i razvojnog centra „Supemama”.

Motiv tvrdičluka u književnosti kao pokretača radnje poznajemo još od antičkog doba i zlatnog ćupa (Plaut). U mnogim delima slične tematike kroz vekove, (Molijer, Dikens, Držić, Sterija) imamo junaka, odnosno anti junaka čija narav od njega pravi negativan karakter, a u isto vreme žrtvu služeći kao plodonosno polje za razvijanje dramske radnje.

Tako dolazimo i do Terija Džonsa, genijalnog šrafa Monti Pajtona, izuzetnog pisca. Njegova kratka i ozbiljna priča „Okati“ predstavlja mračan uvid u ljudsku gramzivost, a sebičluk i bezosećajnost pojedinca crpi do krajnjih granica. Njegove svevideće oči kojima je fizički obdaren, a moralno unakažen, od njega prave vladara sopstvenog sveta, ali samo za njega samog. U očima posmatrača on je samosažaljiv, tragičan lik. 

- Inspirisan ovom bajkom, želeo sam da lik Okatog iskoristim u pisanju vanvremenske komedije za decu (a i odrasle), a da apsurd njegove ličnosti iskoristim do kraja. Uz alanfordovske karaktere i teatralnost, ova brza farsa prožeta poznatim melodijama Darka Rundeka, stavlja pred našeg Okatog dva pitanja: da li će ga pohlepa dovesti do neminovnog kraja i samouništenja, ili će proživeti katarzu i dobiti novu šansu, objašnjava reditelj predstave Čedomir Štajn.

- Okati je čovek koji obdaren sa nekoliko pari očiju. On ima oči koje vide u prošlost i budućnost, ali i par koji može da vidi stvari koji se nikada neće dogoditi, kaže glavni glumac Nenad Vulević.

Prema njegovim rečima, ovo je druga predstava u izvođenju ove ekipe.

- Pre tačno godinu dana, okupili smo se, i tada je nastala predstava „Princ Albert”. Komad, koji su mogli da vide mladi Kragujevčani i Čačani, pokazao se veoma uspešnim, pa je ovo ustvari nastavak saradnje ekipe koja pobeđuje, kaže Vulević.

Dubravka Brkić, glumica Pozorišta za decu, kaže da je predstava „Okati” komad namenjen svima od 7 do 107 godina.

- Tumačim lik Marijane, mlade devojke koja dolazi na vrata gospodina Okatog i moli ga za pomoć. Ova nesretna devojka nema kuda da ode, gladna je i gospodin Okati je njena poslednja nada. A kako će se odnos Marijane i gospodina Okatog razvijati najbolje je da publika proveri u četvrtak, 24. novembra, u 17.30 časova, u Svečanoj sali PMF-a, kaže Dubravka Brkić.

Scenografiju i kostime potpisuje Alina Linkova, izradu scenografije Marko Veljković, a šminku Đurđa Arsenijević.