U subotu, 19. januara, u 20 sati, u Knjaževsko-srpskom teatru premijerno će biti izvedena predstava Augusta Strindberga „Otac”, u režiji Marka Misirače.  Reprize su na repertoaru 22. i 31. januara.

Vraćanje Strindbergu vraćanje je suštini pozorišnog stvaranja – nasuprot svakako potrebnom, ali možda u poslednje vreme predominantnom „društveno-politički angažovanom teatru” u kome sve manje ima mesta za realizam, istinsku emociju i identifikaciju gledaoca sa onim što vidi na sceni.

- Verujemo da nećemo potceniti pozorišnu publiku ukoliko joj podarimo sa scene bogate i slojevite međuljudske odnose i težnje da se dokuče tajne ljudske psihe. Strindbergov „Otac“ bogat je i bremenit značenjima i samim tim – itekako angažovan i potreban danas i ovde, navode u Knjaževsko-srpskom teatru.

Komad „Otac” izveden je u kragujevačkom teatru u sezoni 1973/74, a reditelj je tada bio Petar Govedarović.

Glavne uloge tumačili su Ljubomir Kovačević i Ljiljana Govedarović, a igrali su i Vladanka Pendić, Buda Jeremić, Miodrag Marić, Mileva Žikić, Branko Andrejević i Nebojša Milovanović. 

Dramski sukob u „Ocu” je večan, univerzalan i vanvremenski – sukob dve volje, očinstva i materinstva, muža i žene, jednog nezadovoljstva protiv drugog, neostvarenosti jednog protiv neostvarenosti drugog, majke protiv oca, polovine jednog bića protiv polovine drugog – do neminovne i konačne propasti.

- Strindberg ovde ne podržava nikog – svi likovi su podjednako tragični. On konstatuje bezizlaznost situacije i otkriva nam psihološke mehanizme koji upravljaju životima Laure i Kapetana. Borba oko Bertinog školovanja i njenog budućeg života samo je povod Strindbergovog pohoda u ponore ljudske psihe: na sceni, spolja gledano, vidimo muža i ženu u svakodnevnoj bračnoj razmirici – zatim iznutra, polako, spoznajemo istinsku unutarnju dramu. Ključna reč koja povezuje sve likove ove drame je nesporazum, kaže reditelj Marko Misirača.

Glumačku ekipu čine Miodrag Pejković, Katarina Janković, Jovana Rakićević, Teodora Vukmanović, Čedomir Štajn, Saša Pilipović, Slavica Radulović i Bogdan Milojević.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, dizajn svetla Radomir Stamenković, a masku Dubravka Bušatlija.