Novi umetnički projekat NVO „MillenniuM” – pozorišna predstava „Povratak Zigija”, premijerno će se odigrati pred kragujevačkom publikom u subotu, 25. marta od 19.30 satu, u velikoj sali PMF-a.

U predstavi igraju Dubravka Brkić, Nenad Vulević, Bogdan Milojević, Dejan Tošović, Jovana Majstorović, Anica Blažić, Miloš Milojević, David Pilipović i Filip Milikić, a muziku, kao „Pauci sa Marsa” izvode „Vesele osamdesete” sa gostima.

Tekst za predstavu potpisuje Vladimir Paunović, režiju Miroslav Čer, vizuelni identitet Danijela Rupić, šminku Đurđa Arsenijević, a izvršnu produkciju Marija Ilić.

Njegovi hitovi „Space oddity”, „Rebel rebel”, „Heroes”, „Changes”, „China girl”, ušli su u antologiju svetske muzike. U numeri „Starman” prvi put se pojavio kao Zigi Stardast. Inspiraciju za taj lik našao je u britanskom rokenrol pevaču Vinsu Tejloru, koji je posle nervnog sloma počeo da veruje za sebe da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga. Pesma se nalazi na albumu „Uspon i pad Zigija Stardasta i Paukova s Marsa” iz 1972. godine, koji ga je ustoličio u veliku britansku i svetsku muzičku zvezdu.

Tokom blistave karijere koja je trajala pola veka, konstantno je eksperimentisao i iznenađivao publiku inovacijama. Njegove oči bile su plave boje, ali je u 16. godini u tuči zbog devojke dobio udarac posle kojeg mu je jedna zenica ostala trajno proširena, ostavljajući utisak da ima oči različite boje. Bio je „opušten” sa Beketom i Ničeom, ali i sa svojim prijateljima Luom Ridom i Igijem Popom. 

Šta bi se dogodilo kada bi se Zigi, ponovo vratio na zemlju?

Da podsetimo, priča o Zigiju je nastala kao konceptualni album o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje mega zvezda, a na kraju ga ubiju obožavaoci.

Kako rekonstruisati danas taj album i preseliti ga na pozorišne daske? Kako danas zvuči i šta mi „čujemo”!?

Ima li danas mesta za Zigija među nama...

Tehnički partneri produkcije su Studentski kulturni centar i Dom omladine u Kragujevcu, a pokrovitelj grad Kragujevac.

Repriza predstave je zakazana za sredu, 12. april od 20 časova, takođe na PMF-u, a potom projekat kreće na nacionalnu i regionalnu turneju.

Ulaznice se, po ceni od 200 dinara, od četvrtka mogu nabaviti u Domu omladine i SKC-u.