Premijera predstave „Totovi”, u izvođenju Akademskog pozorišta SKC-a, zakazana je u sredu, 10. aprila, od 20 sati, u sali PMF-a. Komad je rađen po tekstu mađarskog pisca Ištvana Erkenja, a u režiji Kostadina Stojadinova

Erkenj se smatra jednim od najznačajnijih proznih i dramskih pisaca mađarske književnosti 20. veka i najizvođenijim mađarskim dramskim piscem u svetu. Pripovedač i dramatičar, poznat kao „majstor groteske”, svetsku slavu stekao je svojim, takozvanim, „Jednominutnim novelama”, posebnom književnom vrstom u kojoj se služi groteskom, parabolom, apsurdom i fantastikom, kao i dramskim tekstovima, koji su sa uspehom izvođeni u Evropi i Americi.

Priča o porodici Tot, iako smeštena u Mađarsku u vreme Drugog svetskog rata, oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva.

Svi pokušaji „običnih” ljudi da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare životima na frontu čine čitavu sliku grotesknom, a sve situacije nalikuju smrtonosnoj igri u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora.

- Naše čitanje sudbine Totovih zasniva se upravo na toj igri, na mogućnosti da se vode paralelne igre vlasti i obične porodice koja pokušava da zaštiti sina na frontu. U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj, kaže reditelj Kostadin Stojadinov.

U komadu igraju Aleksa Svilarov, Ilija Ivanović, Julija Vučković, Nevena Terzić, Milica Đorđević, Tatjana Nikolić, Aleksa Mogić.

Ulaz na predstavu je slobodan.