Premijera predstave „Dvesta” Petra Mihajlovića, a u režiji  Jovice Pavića, održaće se u subotu, 10, marta, od 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru.  

Praizvedba pozorišnog komada „Dvesta” autora Petra Mihajlovića, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra  u Kragujevcu, višestruko je značajna za kragujevačku i srpsku pozorišnu i kulturnu scenu. Predstava se pojavljuje u godini velikog jubileja, 200-godišnjice od stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestoni grad.

U jednom vrlo uspelom žanrovskom sinkretizmu, Mihajlović je prikazao istoriju naših prostora u proteklih 200 godina na pomeren, iščašen, sarkastičan, na momente veoma duhovit, a na momente potresan i bolno otrežnjujući način.

Predstava  „Dvesta” govori  o nama pre i nama danas, kroz jednu „tipičnu” srpsku porodicu koja se snalazi i pliva u svim režimima i sistemima i iz svega izlazi kao pobednik (da li?).

U komadu učestvuje više od 40 glumaca i statista.

Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostimograf  Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković, koreograf Nela Antonović i lektor Andrijana Videnović.

U predstavi igra skoro ceo glumački ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.