Kragujevačko Kolo srpskih sestara organizuje Prestoni Vaskršnji bal u četvrtak, 20. aprila, u 20 časova u hotelu „Ženeva luks”. Tokom prigodnog programa bal će uveličati članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević gradskim igrama i pesmama iz doba prestonog Kragujevca.

Takođe, u programu nastupaju poznati umetnici Danka Stojilković, Raša Pavlović, Đorđe Čavić, Vojislav Spasić, Gordana Veličković, zatim AVIA „Arhangeli”, Veliki narodni orkestar, kao i inkluzivni hor i folklor „Razigrane pčelice”.

Sav prihod od prodaje ulaznica, od lutrije koja će biti organizovana tokom balske večeri, kao i od aukcije slika, namenjen je za lečenje devetogodišnje Kragujevčanke  Teodore Vranješević, obolele od leukemije.

Ulaznice koštaju 1.800 dinara i mogu da se kupe u Turističkom informativnom centru Gradske turističke organizacije Kragujevac, na platou nekadašnje Robne kuće Beograd.

Prvi bal u Srbiji organizovan je 26. oktobra 1834. godine u Kragujevcu. Priređen je u čast dobijanja velikog ordena koji je sultan podario Knezu Milošu. Na bal je pozvano više od 200 gostiju i za zvanice su štampane „zapiske”, odnosno pozivnice. Pucnjima iz prangija dat je znak pozvanima da dođu na bal. Zdanje Suda bilo je svečano ukrašeno i osvetljeno buretom zapaljenog katrana. Pored Kneza Miloša i Kneginje Ljubice balu je prisustvovao Mihailo Obrenović, kao i svi dvorjani. Bal je počeo pesmom koju je za tu priliku pripremio g. Isailović dok je horom sastavljenim od činovnika dirigovao Jozif Šlezinger. Kneževska banda je zatim svirala srpsko kolo, a igrale su se i bugarske, vlaške, nemačke i menuet igre. Bal je trajao do tri sata po ponoći.