Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković” organizuje prijem novih članova i tim povodom održaće javnu probu u subotu, 5. oktobra, sa početkom u 13 časova na Đačkom trgu.

Ansambl poziva Kragujevčane svih uzrasta da se pridruže javnoj probi i upoznaju lepote tradicionalnih igara naše zemlje. Kroz probu će ih voditi  nasmejani i razigrani članovi Prvog ansambla i Narodnog orkestra.

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković osnovan je u Kragujevcu 1977. godine, a decenije rada posvećenog očuvanju tradicionalnog nasleđa dovele su do bogatog fonda tradicionalnih igara i pesama, kao i do nastupa obeleženih brojnim nagradama i priznanjima. Ansambl okuplja veliki broj prvenstveno mladih ljudi koji imaju priliku da igračko i pevačko nasleđe svoje zemlje predstavljaju na scenama širom sveta, upoznajući tradicije različitih zemalja i stičući dugotrajna prijateljstva.

U očuvanju igračkog i pevačkog nasleđa ansambl učestvuje zajedno sa Narodnim orekstrom i Pevačkom grupom Studenac, a svi zainteresovani mogu se pridružiti i ovim sekcijama.