Od  58  prispelih rukopisa (više no u poslednje tri godine) žiri je ove godine na kokursu za 19. kolo edicije Prvenac kragujevačkog SKC-a, ocenjivao 50 rukopisa, dok 8 rukopisa nije ispunilo uslove konkursa. 

Žiri u sastavu Miljurko Vukadinović i Zvonko Karanović, ove godine odabrao je tri knjige: „Ukopnici” Nenada Ignjatovića (drama i poezija), „Bugi-vugi predgrađa” Mirka Kekića (poezija) i „Modrine” Nikole Lučića (poezija).

- Nenad Ignjatović  je široko razumeo i modernistički pročitao mogućnosti dramskog medija za ispoljavanje poetske suštine.

Pesnici Kekić i Lučić su se priklonili antipodnim poetskim modelima, s tim što je  Kekić  krenuo u svoju avanturu od preispoljenog lirizma Miloša Crnjanskog, koji je obeležio dobar deo modernog srpskog pesništva, a Lučić od trajno inspirativnog Remboovog poetskog poduhvata, koje svetsko pesništvo podrazumeva kao krupan i specifičan  predznak modernosti i dan-dana, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Žiri je ocenio i da je ove godine znatno podignut kvalitet rukopisa i prevlast modernije književne koncepcije. To je pravo ohrabrenje za dugoročnu književno sve vidljiviju i dragoceniju kragujevačku misiju zvanu „Prvenac“.

Žiri je iznenadio broj romana, solidna ponuda kratkih priča, a i drama se nakon prošlogodišnjeg probijanja leda ustalila i daje lep doprinos. Naravno da  je centralno mesto i ovoga puta zauzela poezija.

Studentski kulturni centar Kragujevac zahvaljuje svim učesnicima.