Projekcija filma „Naše majke” održaće se u utorak, 23. juna, u kragujevačkom SKC-u, Projekcija filma zakazana je za 20 sati, a ulaz je slobodan.   

Ovo ostvarenje reditelja Cezara Diasa, na Filmskom festivalu u Kanu 2019. godine osvojilo je nagradu Zlatna kamera - za najbolji prvi film.

Svi znaju posledice ratova i destrukciju koju oni sa sobom nose, ali retko ko misli o tome kakve tragove ostavljaju na generacije posle. Građanski rat u Gvatemali je trajao 36 godina i bio najduži građanski rat u Latinskoj Americi.

Prvi igrani film reditelja Cezara Diasa fokusira se na priče žena koje su ga preživele. Radnja se odvija skoro 20 godina od njegovog okončanja – 2018. u srcu suđenja vojnicima učesnicima sukoba.

Glavni junak filma Ernesto je mladi antropolog koji radi za Forenzičku fondaciju. Jednog dana dok sluša iskaz starice Nikolase pomišlja da je možda pronašao trag koji bi ga odveo do njegovog oca, gerilca koji je nestao tokom rata. Protivno volji svoje majke predaje se slučaju i dušom i telom žudeći za istinom i oporavkom. Tokom potrage saznaje više o nepravdi nanesenoj ženama Nikolasinog sela, kao i da je i njegovo rođenje posledica najneverovatnijeg sticanja okolnosti.