Prvi kragujevački World music festival - ESTAM, održaće se 14. i 15. decembra, u kragujevačkom Teatru. Kako najavljuju organizatori (SKC) cilj festivala je da predstavi aktuelnosti sa regionalne i svetske world music scene, da afirmiše i popularizuje muziku i autore ovog žanra koji nosi specifičnosti raznih podneblja, kombinujući ih sa različitim stilovima.

Ove godine kragujevačka publika imaće priliku da čuje muziku Balkana i naših krajeva, sevdah, muziku Mediterana, Bliskog istoka, jevrejske, španske i arapske tradicije.

U petak, 14. decembra u kragujevačkom pozorištu nastupiće kompozitor i akordeonista Jovan Pavlović koji više od 20 godina živi u Skandinaviji, u Norveškoj, gde je pored klasične muzike studirao i džez muziku, sa posebnim osvrtom na improvizaciju. Sa njim če svirati Marko Marković, naš proslavljeni trubač.

Njihova saradnja traje od 2010. godine, a muzika im se bazira na balkanskoj muzici i improvizaciji. Pored njih, nastupiće i sastav Shira U’Tfila Stefana Sablića, koji se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije.

U subotu, 15. decembra dolazi nam Damir Imamović i Sevdah Takt koji kroz svoje interpretacije doprinosi očuvaju sevdalinke. Nastupa na scenama širom sveta, upravo je imao concert u Meksiku, a recenzije njegovih albuma i koncerata su našle svoje mesto u najvažnijim muzičkim magazinima „fRoots“, „Songlines“, ali i dnevnim novinama kao što su: „Guardian“, „London Evening Standard“.

Subota je rezervisana i za ansambl Studentskog kulturnog centra – Eklektik Orkestra, koji čini 14 značajnih mladih muzičara Kragujevca i koji izvode autorsku, komponovanu muziku namenski za ovaj ansambl i aranžirane numere u domenu world muzike.

Cena ulaznica u pretprodaji je 400 dnevna i 700 dinara komplet, a na dan koncerta – 600 dinara dnevna i 1.000 komplet.