Slušaoci Radija „Zlatousti” sutra će moći da čuju prvu emisiju serijala o zadužbinama Obrenovića

Radio „Zlatousti” Srpske pravoslavne eparhije šumadijske, prvi crkveni radio u Kragujevcu i Šumadiji, od subote, 16. septembra počinje da emituje radijski serijal pod nazivom „Zadužbine Obrenovića”.

Po rečima Gordane Jocić, koautorke serijala, reč je o emisijama koje su posvećene zadužbinama koje su vladari ove poznate dinastije, a pre svih knez Miloš Obrenović sazidali u Eparhiji šumadijskoj, koja obuhvata teritorije Kragujevca, Jagodine, Aranđelovca, Topole, Lazarevca, Rekovca, Batočine, Lapova, Smederevske Palanke...

Prva od deset radijskih emisija biće posvećena temi crkvenog zadužbinarstva, a zatim slede emisije o Obrenovićima, crkvama i konacima koje su sazidane njihovim grošem, zatim zadužbinama poznatih ljudi iz njihovog okruženja, ostalim dinastijskim zadužbinama na teritoriji Eparhije šumadijske, i odjecima Obrenovića.

Radijski serijal biće ispraćen i televizijskim filmom o zadužbinama Obrenovića koji će se emitovati na televiziji „Hram“, lokalnim TV stanicama, kao i na WEB TV kanalu Eparhije šumadijske, na Youtube kanalu.

Autori emisije su novinari radija „Zlatousti”: Gordana Jocić i Zoran Mišić. U realizaciji učestvuju i tonski realizatori ove medijske kuće, snimatelj Bojan Paunović, zatim kao spiker Predrag Obrović, takođe iz radija „Zlatousti”, ali i glumci Knjaževsko-srpskog teatra i drugi.

Emisiju je finansijski pomogla Kancelarija za vere Republike Srbije. Premijerno će biti emitovana subotom u 13 sati, a reprizno sredom od 20 sati, na talasima 90,5 megaherca i na sajtu www.radiozlatousti.rs (online).

Televizijski film se očekuje krajem novembra.