U Kontakt galeriji SKC-a,  sredu, 12. maja, biće organizovan razgovor o knjizi „Kćeri, zar ne vidiš da gorim”, autorke Ivane Maksić. Razgovor počinje u 19 sati, a moći će da se prati putem Facebook live-a.

Poezija Ivane Maksić je poziv na klasnu pobunu, davanje glasa osujećenima i prekarnima, koji su glavni junaci ove knjige. Ulazeći u dijalog s različitim društvenim konstruktima, ali i literarnim tradicijama i tzv. univerzalnim vrednostima – kao prećutnim partnerima u održavanju postojećeg poretka – čitalac, zajedno s pesnikinjom, prepoznaje smisao borbe, ali i ishodište teksta, u mogućnosti za stvaranje nove društvene zajednice. Idejno i ideološki nedvosmislena poezija poput ove mogla bi na tom putu poneti baklju.

Ivana Maksić rođena je 1984. godine. Objavila je knjige poezije: „O telo tvori me” (2011), „Izvan komunikacije” (2013), „La mia paura di essere schiava” (ital; 2014), „Jaz sem tvoj propagandni film” (srp-slo; 2018). Prevodi s engleskog jezika. Piše prozne crtice, eseje i kritičke tekstove.

Knjiga poezije „Kćeri, zar ne vidiš da gorim” objavljena je u ediciji 12/19 Trećeg Trga.