Razgovor pod nazivom „Urušavanje ili slom demokratije“, održaće se u galeriji Doma omladine u Kragujevcu, u utorak, 24. Januara, od 18 časova.

U poslednjih nekoliko godina, bezbednosni izazovi i ekonomska kriza proizveli su, ili razotkrili, nedemokratske težnje u većini evropskih država koje su uspostavile demokratske ustanove tokom „trećeg talasa“ demokratizacije.

U pojedinim istočnoevropskim državama, vladajuće stranke sistematski su ugrozile ustavna ograničenja izvršnoj vlasti i otpočele izgradnju neograničene većinske vladavine. U Srbiji i većem delu postkomunističkog Balkana, demokratske ustanove bitno su oslabile, a većina ovih država se vratila na sam prag demokratije – u nekim slučajevima i ispod njega. Talas izgradnje demokratije početkom dvehiljaditih ustupio je mesto klijentelizmu i korupciji, neograničenoj vladavini većine, i često ograničenjima slobode štampe i pritiscima na opozicione stranke.

Ovakav razvoj događaja ne samo da je onemogućio pokušaje uspostavljanja vladavine prava, već i podrio temelje demokratije, kao što su politička kompeticija i osnovne slobode. Pitanje nije da li se većina evropskih demokratija „trećeg talasa“ suočava sa urušavanjem demokratije, već u kojoj meri.

Globalni trendovi kada je reč o demokratskom razvoju uglavnom su slični.

U razgovoru o ovim problemima učestvuju: Milan Podunavac, predsednik Balkanskog udruženja za političke nauke, Ilija Vujačić, Fakultet političkih nauka, Beograd, Đorđe Pavićević,Fakultet političkih nauka, Beograd, NebojšaVladisavljević, predsednik UPNS.

Skup organizuje Udruženje za političke nauke Srbije (UPNS) u saradnji sa Udruženjem građana „MillenniuM” iz Kragujevca.