Nakon devet godina postojanja i uspešnog rada na polju izložbene i izdavačke delatnosti, galerija „Rima“ otvara svoje predstavništvo i u Beogradu. Sasvim novi izložbeni prostor, u Pariskoj ulici br. 8, znatno je prostraniji od kragujevačke galerije te pruža mogućnost izlaganja većeg broja radova kao i većih formata.

Otvaranjem beogradske jedinice „Rima“ stvara mogućnost za prikazivanje jedne izložbe u dva grada, ali i za predstavljanje jednog umetnik dvema različitim postavkama, na različitim lokacijama. Beogradska galerija će biti svečano otvorena u sredu 15. novembra u 19 sati.

Prva postavka u novootvorenom izložbenom prostoru jeste izložba akademika Vladimira Veličkovića čijim će otvaranjem i započeti rad beogradske galerije. U pitanju su slike velikog formata koje pripadaju Veličkovićevoj najskorijoj produkciji, nastaloj u prethodnih nekoliko godina. Poseban kuriozitet izložbe biće crtež Tela čije je nastajanje tema francuskog dokumentarnog filma o Vladimiru Veličkoviću, snimljenog 2010. godine u režiji Fransoa Katonea.

Film je prethodne godine prikazan u sali Auditorijum pariskog Luvra, a publika će moći da ga pogleda tokom trajanja izložbe u galeriji „Rima“, kao sastavni deo postavke. Dostupna posetiocima biće i sva izdanja ove galerije posvećena delu Vladimira Veličkovića, a posebno monografije koje su deo velike edicije o Veličkovićevim crtežima. Nedavno je iz štampe izašla četvrta knjiga u nizu Veličković-crteži 1985-1995.

Izložba će za posetioce biti otvoreno do 15. decembra.

Podsetimo da je galerija „Rima“ osnovana u Kragujevcu 2008. godine i da je do danas priredila preko pedeseti izložbi nekih od najznačajnijih likovnih stvaralaca srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka, kao i savremenih stvaralaca koji danas profilišu srpsku, ali i međunarodnu umetničku scenu.

U svojim izložbenim i izdavačkim projektima uspešno je sarađivala sa nekima od najznačajnijih muzejskih ustanova u zemlji, a beogradska publika je već imala priliku da neposredno upozna njen rad na tri velike izložbe koje je priredila u saradnji sa i u prostoru galerije SANU - Ljubice Sokić 2012, Jožeta Ciuhe 2014. i Đorđa Ivačkovića 2015. godine.