Istina je da je „Igra prestola”, već od prve epizode koja je emitovana 2011. promenila način na koji se doživljava televizija. Hrabar potez HBO-a da se upusti u produkciju sa do tada neviđenim budžetom pokazao se kao pun pogodak. Pa, čak i ako se uzme u obzir da je „Igra prestola” najpiratizovaniji sadržaj na internetu ikad, prihodi su nadmašili ulaganje koje je iznosilo i nekoliko miliona dolara po epizodi.

Time je dat zadatak i drugim televizijskim kućama da masovnu ulažu u svoje projekte, a još kada su se pojavili i striming servisi poput Netfilksa i Amazona koji su počeli da proizvode sopstveni sadržaj čini se da je ponuda postala beskonačna. Po budžetu i gledanosti izjednačen je televizijski sa bioskopskim programom, te su tako i velike filmske zvezde, koje se nekada ni u bunilu ne bi pojavili na televiziji, otimaju za vodeće uloge u serijskom programu. Ali pre svega toga bio je HBO, i bio je „Rim”. 

„Rim“ je serija u HBO produkciji sa BBC-vim znanjem i podrškom. Emitovana je u periodu od 2005 do 2007. godine. Kreatori serije su Bruno Heler, Vilijem Mek Donald i Džon Milius.

U centru priče su Centurion Lucijus Vorenus (Kevin Mek Kid) i legionar Titus Pulo (Rej Stivenson). Zatičemo ih u kampu Julija Cezara (Kiran Hajnds), gde su u toku borbe protiv Gala. Suprotnih karaktera i staleža, u početku ulaze u sukob, da bi se posle pobede i povratka u Rim njihovi putevi ponovo ukrstili. U početku bivaju primorani na trpljenje, ali kasnije njihov odnos prerastra u prijateljstvo.

Lucijus je vojnik. On je grub, pravedan, disciplinovan, dostojanstven. Žena i deca ga se plaše, što će dovesti do kompleksikacije njegove ličnosti. Ne ume da pokaže nežnost. Titus je pijanac, kavgadžija, ženskaroš, sukobe rešava mišićima, nepromišljen je, ali se i pored toga iskazuje kao odano i pouzdano ljudsko biće. To je priča o neobičnom prijateljstvu, ljubavi, izdaji, odanosti, nadama, dilemama i „katarzičnom putovanju dvojice ljudi”.

Dva čoveka su kao svedoci i nevoljni učesnici stvarnih događaja u Rimskoj državi. Značajni istorijski likovi često u seriji prelaze i u prvi plan, tako da se dramski sukobi pretapaju iz romantičarskog u dokumentaristički.

To je i svojevrstan istorijski vodič kroz najturbulentnije periode koja obuhvata spektar od vladavine trijumvirata sa Gajom Pompejom Magnusom (Kenet Kranam) na čelu, pa sve do vladavine Oktavijana Avgusta.

Borba između plebejaca i patricija, tiranije i demokratije, sve je to upakovano u romansirani istorijski udžbenik, gde kroz prizmu događaja i uz česte mudre reči Cicerona (Dejvid Bamber) uviđamo karaktere najznačajnijih ličnosti tog perioda. Tu su dakle, Julije Cezar, pa Marko Antonije (Džejms Purfoj), zatim Kleopatra, Ciceron, Katon, Kasijus, Brut i drugi znani i izmaštani likovi. Izuzetno izbalansirani sa pozitivnim i negativnim osobinama, likovi nam ne dozvoljavaju da stanemo na bilo čiju stranu i tako dolazimo do ključnog pitanja - „Koje je mesto pravo za jednog običnog čoveka koji se nalazi u sred borbi za vlast i bogatstvo onih moćnijih”?

I tako se vraćamo na početak, jer je „Rim“ zapravo bila „ Igra prestola“ pre „Igre prestola“. Veliki produkcioni spektakl na žalost došao je desetak godina prerano, i zbog tada velikih troškova, serija je završena posle samo dve sezone. Ono što je u tom kontekstu, svetla tačka, je to da je ekipa serije bila spremna za završetak, te je u poslednjoj epizodi , publika dobila zadovoljavajući kraj kome nisu potrebne dodatne epizode, te smo dobili kompletnu seriju.    

Dve sezone, dvadeset dve epizode, svaka po pedesetak minuta i potpuno uživanje u ovom istorijskom TV spektaklu.