Tradicionalni Sabor narodnog stvaralaštva, „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, biće 48. put održan, 5. i 6. avgusta, u porti manastira Kalenić. Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac, su i ovog puta pripremili bogat kulturno-umetnički program.

Predsaborski dani počeli su u četvrtak, 3. avgusta, otvaranjem tradicionalne XXV likovne kolonije, u OŠ „Dušan Popović“, u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog takmičenja pevača amatera „Zlatni glas Sabora“, koje će biti održano 4. avgusta, od 20 sati, u Domu kulture u Rekovcu. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije „Kragujevac koncert“.

Tradicionalno, završna manifestacija saborskih svečanosti se nastavlja 5. i 6. avgusta, u porti manastira Kalenić, gde će u subotu, 5. avgusta, u 10 časova biti otvorena izložba starih i retkih knjiga, u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu.

Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ počinje u 18 časova, u porti manastira Kalenić. Potom sledi program pod nazivom „Ostaviše spomen rodu srpskom“, u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U oviru programa učestvuju još i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli kao i folklorni ansambli „Grozd“ iz Aleksandrovca i „Tradicija“ iz Trstenika.

U nedelju, 6. avgusta, program počinje u 8 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić, a nastavlja se u 10 časova, otvaranjem izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ „Dušan Popović“ u Kaleničkom Prnjavoru.

Zatim u 11 časova sledi manifestacija „Zlatne ruke Levča“, u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti, zatim takmičenje zdravičara i naravno „Ulica starih zanata“, u okviru koje se predstavnjaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

U 12 i 30 kreće svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova kreće takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja, uz revijalni naspup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Program se nastavlja dodelom povelje „Brativoje Marković“ i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje.